De omgeving

De omgeving 2019-10-30T19:14:42+00:00

Vissen

In Kovácsszénája zelf op slechts 5 minuten rijafstand van onze vakantiewoningen kunt u héél goed vissen in het idyllische vismeertje Kovácsszénájai-tó . Hier vangt u grote vissen zoals karpers, meervallen, snoekbaars. Nachtvissen is toegestaan tijdens de zomermaanden. Dagkaarten kunnen gekocht worden bij het vishuisje aan het water. Visboten kunnen ter plaatse worden gehuurd.

Voor meer informatie over vissen in Kovácsszénája wat Hongaarse websites:

Vissen in Kovácsszénája

Vissen in Kovácsszánája

Druipsteengrot

Abaliget staat bekend om zijn druipsteengrot. In 1768 zocht de molenaar József Mattenheim naar de oorsprong van de beek die zijn molen normaal gesproken in werking hield. Omdat de beek was opgedroogd zocht hij naar de reden daarvan. Nadat hij de eerste grot van 38 m door was gelopen, die in gebruik was als wijn-kelder, ontdekte hij de ingang van de grote grot. Deze eerste grot wordt tegenwoordig ‘ Paplika ‘ (hol van de priester) genoemd. De wandelroute die u tegenwoordig nog kunt lopen is vijfhonderd meter lang en brengt u langs een onderaardse rivier en langs mooie rotsvormen en druipsteenformaties.  Op de wanden zijn de meest grillige figuren ontstaan door het omlaag druppelende water. Diep in de grot stroomt een beek.

De grotten van Abaliget behoren tot de mooiste van Europa en een bezoek eraan schijnt bronchitis te verlichten. De fauna van het hol is zeer rijk. De grot bevat vele soorten dieren: vissen, spinnen, amfibieën, vleermuizen en er leven ook verschillende soorten rivierkreeften.

De website van de grotten van Abaliget
Bodó-hegy 7678 Abaliget
Tel: +36 (72) 498-766

Vleermuismuseum in Abaliget

In Abaliget is ook een vleermuis museum. Het Abaliget Vleermuis Museum is geopend in 2004 en is een uniek museum rond het thema vleermuizen. U vindt er verschillende habitats, waarin op een spectaculaire en realistische manier de vleermuizen gepresenteerd worden. U krijgt een overzicht van de geschiedenis van de onderzoeken naar de vleermuis en de belangrijkste plaatsen van verblijf. Ook is er aandacht voor de trekroutes van vleermuizen in Hongarije.

Het molenmuseum in Abaliget

Voor een overdaad aan musea moet u naar Pécs. Het lokale molenmuseum in Abaliget mag u echter niet missen. Omringd door een sprookjesachtig bos lijkt het of de tijd even stil heeft gestaan. U kunt de watermolen, het huis van de laatste molenaar en de wijnkelder bezichtigen.

In de keuken wordt in de zomer op ambachtelijke wijze brood gebakken. Brood is leven en hét symbool voor de molen, die nog net zo maalt als dat hij 100 jaar geleden deed. Goed voor een leuke middag met de kinderen.

Paardrijden in Abaliget

Een fijne plek om met de kinderen tijd door te brengen is Rács Farm. Je kunt er heerlijk eten en voor de kinderen mogelijkheden voor trampoline springen, go-karten en er zijn boerderijdieren. Je kunt er ook héél goed en lekker eten en genieten van het mooie uitzicht over de heuvels. Ook rijdt er een mooie paardenkoets rond die over de heuvels rijdt! Tevens organiseren ze ook paardenkampen.

Openingstijden en de website zijn te raadplegen op de website van Racs Farm.

Watersport in de plaats Orfü

Buitenleven in Orfű. Orfű ligt 15 km ten noorden van Pécs en op 17 minuten rijden vanaf onze vakantiewoningen in Kóvácsszénája. Orfű ligt in een idyllisch dal van het Mecsek-gebergte. Er zijn 3 stuwmeren, te weten: het Orfű-meer, het Pécsi-meer en het Herman Ottó-meer. De eerste 2 meren vormen een klein watersportparadijs. U kunt er zwemmen, zeilen, roeien, kanoën, surfen, vissen en waterfietsen.

Voor de echte visliefhebbers kunt u naar Bános, de plek om te vissen in Orfű. Deze wijk loopt langs de oever van het mooie Pécsi meer. In de stuwmeren kunt u uitstekend vissen. Het Pécsi meer zitten tjokvol meervalen en zilverkarpers. De rustige en mooie groene omgeving geven alle mogelijkheden voor een prima visvakantie. Vergunningen kunt u vrij eenvoudig ter plaatse regelen.

Fishing on Orfü

Op 19 t/m 23 Juni 2019 was Fishing on Orfű, één van de grootste festivals in Hongarije waar vooral Hongaarse bands van zich laten horen. Dit is dus op korte afstand van onze vakantiewoningen in Kovácsszénája. Via deze facebookpagina zijn toekomstige festivalactiviteiten te volgen.

Het thermaalbad in Magyarhertelend

Het thermale bad van Hertelend, op 15 minuten rijden van onze woningen, biedt elf binnen- en buitenzwembaden, zitbaden met thermaal water, water- en wellnessdiensten voor alle leeftijden! Het saunapark en de avondspa’s bieden elke vrijdag en zaterdag gezellige activiteiten. Ook voor de sauna, massages en gezichtsbehandelingen etc kunt u terecht bij het thermaalbad. Heerlijke plek om te zwemmen het Hongaarse leven te leren kennen.

Adres:
Magyarhertelendi termálfürdő
7394 Magyarhertelend, Bokréta utca 1/a
Website: https://www.hertelenditermal.hu/en/

Pécs

Een stad die bekend is om zijn rijke historie en prachtige gebouwen. Niet ver van de Kroatische en Servische grens, in het zuidwesten van Hongarije, ligt het pittoreske en mediterrane stadje Pécs.  Deze universiteitsstad werd 2000 jaar geleden door de Romeinen gesticht, heeft tegenwoordig zo’n 170.000 inwoners en was in 2010 een van de Europese culturele hoofdsteden.

Dit kleine stadje heeft verrassend veel te bieden. Een hele mooie moskee en andere prachtige gebouwen vindt je op het prachtige Széchenyi plein. Op dit plein is ook een touristoffice gevestigd. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Pécs heeft een drietal UNESCO werelderfgoedstukken, te weten het Cella Septichora visitor centre met de 4e eeuwse Early Christian begraafplaats met vele graftombes, het Early Christian mausoleum en de Early Christian burial chapel en sepulchral structures. Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze plaatsen.

Pécs is een universiteitsstad. Het is één van de oudste universiteiten van Europa, gesticht in 1367!. Bij de universiteit ligt een prachtige botanische tuin. De tuin, ca 5,2 hectare groot is in 2011, dankzij financiële steun van de EU, compleet vernieuwd en opgeknapt.

Tettye is het hoogste punt van Pécs. Zowel toeristen als inwoners van Pécs genieten op dit punt van het prachtige uitzicht over de stad. Om er te komen loop je steile straatjes met oude, pittoreske huisjes.  Hier zijn ook de Tettye ruïnes, een kalk- en tufstenen grot en de Pintér garden and arboretum. Voor enkele euro’s kun je deze bezoeken.

Wat zeker niet mag worden overgeslagen in Pécs is het Zsolnay cultural quarter, op zo’n 15 minuten loopafstand vanuit het centrum. Je hebt hier tuinen, exposities, theatergebouwen, eetgelegenheden en vele evenementen worden hier georganiseerd.

De 176-hoge tv-toren op Misina Hill op 535 meter hoogte is voor niemand te missen in Pécs. Met een lift kun je naar de uitkijkpost. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over het bos, de bergen en natuurlijk over het 2000 jaar oude stadje Pécs. Vanaf dit punt starten ook diverse wandelingen.

In het buitengebied van Pécs, dicht bij het Expo center, vind je het marktterrein. Hier wordt op zondag de grootste vlooienmarkt van Zuidwest Hongarije gehouden. Hier kun je werkelijk alles kopen, eten, drinken, planten, bomen, meubels, antiek, auto’s en dieren nieuw en gebruikt. Je kunt er makkelijk een dag doorbrengen. De markt op zichzelf is een hele belevenis. Op alles is wel af te dingen en er is altijd wel iemand in de buurt die Engels- of Duitstalig is. U kunt parkeren bij het winkelcentrum Pécs Plaza. Adres: 7632 Pécs, Megyeri út 78

De markt is iedere zondag geopend vanaf zes uur in de ochtend en duurt tot ca 13:00 uur. Deze markt is zeer populair en dan ook heel druk bezocht. Wij adviseren je dan ook om vroeg daar te zijn, uiterlijk voor acht uur.

Kom je écht voor antiek en curiosa dan moet je de donderdag voor de eerste zondag van de maand komen.

En verder………… Alleen al door te wandelen door de stad zal je versteld doen staan van wat Pécs heeft te bieden. Laat je verrassen en ontdek ieder hoekje: het is allemaal de moeite waard!

Voor de durfal, Park Mecs-Extrem

Op zoek naar adrenaline en avontuur? Kom dan naar Park Mecs-Extrem? Ze hebben avonturen voor de allerjongsten maar ook voor de vijftiger die vindt dat hij nog met alles mee kan ?. Er is een bobsleebaan, klimbos, een klimwand, 3D ringen, Rodeo-stier rijden, schietspellen, doolhof en blote voetenpad.

http://www.mecsextrem.hu/info

7628 Pécs-Árpádtető, MosqueXtrém Park

Mecsek-gebergte

Het buitenleven van Hongarije is ook te vinden op het Mecsek-gebergte. Het Mecsekgebergte is een bergrug van 50km lang en 10 tot 20 km breed. Het hoogste punt van het gebergte (683 meter) ligt bij Zengõ. De vier- à vijfhonderd meter hoge bergen bieden schone lucht en talloze fraaie, beschermde vogels.

De bezienswaardigheden in deze bergen zijn de mooie rotsvormen van de Jakab-berg (592 meter), de watervallen in het dal van Melegmány, het in juni bloeiende 28 hectare grote kastanjebos bij Zengõvárkony, het arboretum in Kisújbánya en Püspökszentlászló en een wandelroute naar het dal van Óbánya.

Het Mecsekgebergte behoort tot de mooiste en in klimatologisch opzicht aangenaamste streken van Hongarije. Het Mecsek-gebergte is een natuurgebied ideaal voor wandeltochten en een gewilde plek voor liefhebbers van het dorpstoerisme. Tijdens uw wandelingen kunt u veel wilde zwijnen en enorme herten tegenkomen.

Rond het Mecsek gebergte liggen lage heuvels, die verder naar het zuiden overgaan in het Villány-gebergte.

Manege

Tussen Baranya Szentgeorgy en Pecs, in het mecsek ligt een manege waar men kan paardrijden. Hier is ook een zwembad en restaurant aanwezig.

BUITENLEVEN-ZON-RUST-RUIMTE-NATUUR-CULTUUR

Wilt u ook genieten van het Hongaarse buitenleven? In het zuiden van Hongarije, te midden van prachtige natuur van het Mecsek gebergte en vlakbij de meren van Orfű, ligt het pittoreske dorpje Kovácsszénája waar wij onze twee woningen verhuren. Met zijn 50 huizen en 60 inwoners vormt het dorp een oase van rust en ruimte.  Met de mediterrane stad Pécs op 25 kilometer afstand is cultuur en uitgaan ook binnen handbereik. Buitenleven Hongarije staat voor oneindig veel relaxen, natuur en cultuur!

Beschikbaarheid tonen
Contact opnemen